EMDR therapie

EMDR helpt wanneer je last blijft houden van een nare ervaring. Ook kan EMDR helpen bij een voor jou beladen onderwerp waar je een sterke emotie (zoals bijvoorbeeld angst of boosheid) bij voelt. De Mentaal Consulent is in 2022 bijgeschoold voor het gebruik van de nieuwste protocollen en verzorgt EMDR therapie in Gouda.

EMDR therapie in Gouda

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitation and Reprocessing werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve werkwijze.
Je kunt minder last van je klachten ervaren, door de emotie of herinnering op te roepen en je de kans te geven om deze gevoelens opnieuw te verwerken. EMDR is een mooie toevoeging aan het palet van behandelmethoden.


5,0 15 reviews

  • Arie Jan ★★★★★ 6 months ago
    Ferry is een fijne man die weet waar hij het over heeft. Je kan met diverse vraagstukken langs om eens te sparren. Het is absoluut geen drempel om eens langs te gaan voor een goed gesprek!
  • Marlies Koole ★★★★★ 11 maanden geleden
  • Inge van den Boom ★★★★★ 2 maanden geleden


Hoe ziet een EMDR behandeling eruit?

Ik vraag je om aan het beladen onderwerp te denken. Op het moment dat je hierbij een sterke emotie voelt vraag ik je om een stimulatie van links naar rechts te volgen. Deze stimulatie bestaat uit geluiden op een koptelefoon of een handbeweging.

Na of tijdens de stimulatie, die zo’n 25 seconden duurt, kan het zijn dat je bepaalde gevoelens of gedachten krijgt die te maken hebben met het emotioneel beladen onderwerp. Vervolgens volgt er weer zo’n 25 seconden stimulatie. Dit herhaalt zich tot het moment waarop je aangeeft dat de emoties die je voelt zijn afgenomen.

Het EMDR Linksom protocol wordt gebruikt om je klachten in kaart te brengen en om te bepalen op welke herinnering EMDR moet worden toegepast. Dit is vaak de eerste stap in een EMDR behandeling.

Het EMDR Standaard protocol wordt gebruikt als stappenplan voor een EMDR sessie.

Het EMDR RDI protocol kan worden ingezet als een cliënt het te moeilijk vindt om aan de nare situatie te denken. Dit dient dan als voorbereiding op de EMDR behandeling.


Waarom helpt EMDR zo goed?

Er zijn in de wetenschap een aantal mogelijke verklaringen beschreven voor het effect van een EMDR behandeling. Een van de verklaringen spreekt mij het meest aan. Je denkt aan het beladen onderwerp en terwijl je daarmee bezig bent wordt je afgeleid. Je bent door de afleiding niet goed in staat helemaal emotioneel op te gaan in het moeilijke moment.

Het blijft tot nu toe bij mogelijke verklaringen omdat nog niet met 100% zekerheid is vastgesteld waarom EMDR zo goed werkt. Het is daarom belangrijk om EMDR toe te passen op de manier waarop de wetenschap dit heeft beschreven. Hiervoor zijn een aantal protocollen gemaakt. Deze protocollen zorgen voor een duidelijke leidraad voor de therapeut. Uiteraard zijn deze protocollen alleen goed te gebruiken door getrainde en ervaren professionals.


Hoe snel werkt EMDR?

EMDR kan, als toevoeging op bijvoorbeeld gesprekstherapie, een zeer goede aanvulling zijn. Sommige mensen merken vrij snel effect. Soms kan de opgetreden verandering zich wat subtieler aandienen in de weken na de therapie. Dit is voor iedereen weer anders.


Zijn er bijwerkingen bekend voor EMDR?

Het kost veel energie omdat je werkt met intense en/of nare emoties. Je kunt je na een EMDR sessie dus best moe voelen. Verder kun je in de dagen na de EMDR sessie ook nieuwe emoties ervaren. Meestal zijn deze emoties afkomstig van de nieuwe inzichten die je hebt opgedaan. Lichamelijke klachten komen nauwelijks voor. Wel kun je na een sessie wat hoofdpijn hebben of je wat onstabiel voelen. Bespreek je zorgen en meld je lichamelijke klachten tijdens je volgende afspraak. Dan bekijken we samen hoe we hier rekening mee kunnen houden.


Vind EMDR therapie in Gouda

Om overzicht te creëren en om alles even rustig te kunnen bekijken raad ik je de volgende pagina’s aan:

Zoek je naar EMDR therapie in Gouda? Ook als je je afvraagt of EMDR voor jou een goede behandelmethode is help ik je om die vraag te beantwoorden. Neem in dat geval gerust contact met me op.


De kennismaking is gratis

Een afspraak om vrijblijvend kennis te maken plan je eenvoudig zelf. Op die manier kun je, zonder ergens aan vast te zitten, voor jezelf bepalen of je je prettig voelt in mijn praktijk.


De Mentaal Consulent IconDe Mentaal Consulent

5,0 15 reviews

EMDR therapie