Meer informatie over EMDR

Wat is EMDR?

EMDR helpt wanneer je last blijft houden van een nare ervaring. Ook kan EMDR helpen bij een voor jou beladen onderwerp waar je een sterke emotie (zoals bijvoorbeeld angst of boosheid) bij voelt. Deze pagina geeft meer informatie over EMDR.

Eye Movement Desensitation and Reprocessing werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve werkwijze.
Je kunt minder last van je klachten ervaren, door de emotie of herinnering op te roepen en je de kans te geven om deze gevoelens opnieuw te verwerken. EMDR is een mooie toevoeging aan het palet van behandelmethoden.

Er is veel informatie over EMDR geschreven. Het kan voor iemand die er meer over wil weten dus best overweldigend zijn om al die (soms tegenstrijdige) informatie over EMDR te zien. Houdt daarom altijd vast aan de stelregel: voelt het niet goed? Dan niet doen! Zoek een EMDR therapeut waar je je op je gemak voelt en waar je je open durft te stellen. Vraag ook gerust naar diploma’s en (her)scholing.


Hoe ziet een EMDR behandeling eruit?

Er wordt door de behandelaar gevraagd om aan het beladen onderwerp te denken. Op het moment dat je hierbij een sterke emotie voelt wordt er gevraagd om een stimulatie van links naar rechts te volgen. Deze stimulatie bestaat uit geluiden op een koptelefoon of een handbeweging.

Na of tijdens de stimulatie, die zo’n 25 seconden duurt, kan het zijn dat je bepaalde gevoelens of gedachten krijgt die te maken hebben met het emotioneel beladen onderwerp. Vervolgens volgt er weer zo’n 25 seconden stimulatie. Dit herhaalt zich tot het moment waarop je aangeeft dat de emoties die je voelt zijn afgenomen.


Informatie over EMDR protocollen

Als je het interessant vindt kun je hier enkele belangrijke protocollen inzien.


Waarom helpt EMDR zo goed?

Er zijn in de wetenschap en allerlei andere informatie over EMDR een aantal mogelijke verklaringen beschreven voor het effect van een EMDR behandeling. Een van de verklaringen spreekt mij het meest aan. Je denkt aan het beladen onderwerp en terwijl je daarmee bezig bent wordt je afgeleid. Je bent door de afleiding niet goed in staat helemaal emotioneel op te gaan in het moeilijke moment.

Het blijft tot nu toe bij mogelijke verklaringen omdat nog niet met 100% zekerheid is vastgesteld waarom EMDR zo goed werkt. Het is daarom belangrijk om EMDR toe te passen op de manier waarop de wetenschap dit heeft beschreven. Hiervoor zijn een aantal protocollen gemaakt. Deze protocollen zorgen voor een duidelijke leidraad voor de therapeut. Uiteraard zijn deze protocollen alleen goed te gebruiken door getrainde en ervaren professionals.

Meer informatie over EMDR. De Mentaal Consulent uit Gouda.

Hoe snel werkt EMDR?

EMDR kan, als toevoeging op bijvoorbeeld gesprekstherapie, een zeer goede aanvulling zijn. Sommige mensen merken vrij snel effect. Soms kan de opgetreden verandering zich wat subtieler aandienen in de weken na de therapie. Dit is voor iedereen weer anders.


Zijn er bijwerkingen bekend voor EMDR?

Het kost veel energie omdat je werkt met intense en/of nare emoties. Je kunt je na een EMDR sessie dus best moe voelen. Verder kun je in de dagen na de EMDR sessie ook nieuwe emoties ervaren. Meestal zijn deze emoties afkomstig van de nieuwe inzichten die je hebt opgedaan. Lichamelijke klachten komen nauwelijks voor. Wel kun je na een sessie wat hoofdpijn hebben of je wat onstabiel voelen. Bespreek je zorgen en meld je lichamelijke klachten tijdens je volgende afspraak. Dan bekijk je samen met je behandelaar hoe er rekening mee kan worden gehouden.


Waar kan ik jou bij helpen?

Zou je willen weten wat ik als coach en toegepast psycholoog voor jou kan betekenen of wil je meer informatie over EMDR?

Overzicht van de belangrijkste pagina’s:

✓ Informatie over mijn praktijk,
✓ Lees hier meer over mij,
✓ Mijn werkwijze en tarief,
✓ Lees hier de reviews van mijn cliënten.

Neem gerust contact met me op. Ik help je graag.


De Mentaal Consulent IconDe Mentaal Consulent

5,0 25 reviews


Het kennismakingsgesprek is gratis

Een afspraak om vrijblijvend kennis te maken plan je eenvoudig zelf. Op die manier kun je, zonder ergens aan vast te zitten, voor jezelf bepalen of je je prettig voelt in mijn praktijk.