Angst en Verantwoordelijkheid

Angst en Verantwoordelijkheid: Hoe verantwoordelijkheid nemen kan helpen bij het omgaan met angst.

Angst is een veelvoorkomende emotie die we allemaal wel eens hebben ervaren. Het kan ons beperken en ons ervan weerhouden om te doen wat we willen doen. Hoewel het wellicht wat onverwacht klinkt; het nemen van verantwoordelijkheid kan een effectieve manier zijn om met angst om te gaan. In dit artikel gaan we dieper in op hoe verantwoordelijkheid nemen kan helpen bij het omgaan met angst.


Angst is een complexe emotie die kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Sommige mensen ervaren angst als gevolg van externe factoren, zoals stress op het werk of financiële problemen. Anderen kunnen angst ervaren als gevolg van interne factoren, zoals onzekerheid over zichzelf of hun toekomst. Wat de oorzaak van angst ook is, het is belangrijk om effectieve copingstrategieën te ontwikkelen om ermee om te gaan.

Een van de manieren waarop je met angst en verantwoordelijkheid kunt omgaan, is door verantwoordelijkheid te némen. Wanneer we verantwoordelijkheid nemen, erkennen we onze eigen kracht en controle over ons leven. We nemen de verantwoordelijkheid voor onze acties en beslissingen en nemen stappen om ons leven in de richting te sturen die we willen. Dit kan een zeer effectieve manier zijn om met angst om te gaan, omdat het ons in staat stelt om ons te concentreren op wat we kunnen beheersen en ons minder zorgen te maken over wat we niet kunnen beheersen.


Angst en verantwoordelijkheid

Maar hoe kun je verantwoordelijkheid nemen om je angst te verminderen? Angst is soms verlammend en houdt je eerder tegen dan dat je de behoefte voelt om iets te ondernemen. Daarom is de eerste tip om klein te beginnen misschien gelijk de belangrijkste tip die ik kan geven.


Stel realistische doelen. Het stellen van doelen kan helpen om een gevoel van richting en doelgerichtheid te geven, wat kan helpen om angst te verminderen. Maar het is belangrijk om realistische doelen te stellen, die haalbaar zijn en je niet overweldigen. Het stellen van realistische doelen is belangrijk omdat teleurstelling en frustratie je angst juist kunnen vergroten. Begin dus klein. Als het teveel voelt maak je de eerste stap of stappen nóg kleiner. Het is belangrijk om te leren zien dat je met kleine stapjes écht verder komt.


Maak een plan of maak keuzes. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is je angst en verantwoordelijkheid koppelen door het maken van een plan. Dit kan een plan zijn om je dag te structureren, een plan om je doelen te bereiken, of een plan om met stressvolle situaties om te gaan. Door een plan te maken, geef je jezelf een gevoel van controle en verminder je de onzekerheid die angst kan veroorzaken. Denk bij het maken van je plan goed aan de eerste tip: maak het realistisch. Uitbreiden kan altijd nog. Het gaat erom dat je gevoel van controle en vertrouwen groeit. 100 hele kleine stapjes is in dit geval veel beter dan 5 grote.


Zorg voor jezelf. Een belangrijk aspect van angst en verantwoordelijkheid nemen is het zorgen voor jezelf. Dit betekent dat je goed voor je lichaam en geest zorgt door gezond te eten, regelmatig te bewegen en te zorgen voor voldoende slaap. Het betekent ook dat je tijd vrijmaakt voor ontspanning en plezier. Vaak zoeken mensen naar de verkeerde vorm van afleiding, wat uiteindelijk je gevoel van onrust en stress alleen maar groter maakt.

Ook hier zitten meerdere vorige tips: maak het haalbaar en verwijt jezelf niet dat je het tot nu toe “verkeerd deed”. Daarnaast: door voor jezelf de juiste keuzes te maken en daarover na te denken kom je dichterbij jezelf en weet je steeds beter wat jij nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen.


Een andere manier om verantwoordelijkheid te nemen is door anderen te helpen. Door anderen te helpen, kun je een gevoel van voldoening en verbinding krijgen, wat kan helpen om angst te verminderen. Het helpen van anderen kan ook helpen om je eigen problemen in perspectief te plaatsen en je te herinneren aan de kracht die je hebt om anderen te helpen.


Door je te concentreren op positieve gedachten en emoties, kun je jezelf gaan leren beschermen tegen negativiteit en angst. Dit kan onder andere worden bereikt door te oefenen met mindfulness, positieve affirmaties te gebruiken en je te richten op dankbaarheid. Angst en verantwoordelijkheid zijn dan letterlijk gekoppeld; je neemt verantwoordelijkheid voor je angst en kijkt het recht in de ogen. Je hebt compassie voor jezelf en voor de situatie waarin je zit.


Een andere manier om verantwoordelijkheid te nemen is door nieuwe vaardigheden te leren. Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden kan helpen om je zelfvertrouwen en gevoel van controle te vergroten. Door verantwoordelijkheid te nemen voor het leren van nieuwe vaardigheden, zoals meditatie, yoga of assertiviteitstraining, kun je jezelf beter voorbereiden op uitdagende situaties en beter omgaan met angstgevoelens.

Angst en Verantwoordelijkheid: Hoe verantwoordelijkheid nemen kan helpen bij het omgaan met angst. De Mentaal Consulent uit Gouda.

Zou je willen weten wat ik als coach en toegepast psycholoog voor jou kan betekenen?

Overzicht van de belangrijkste pagina’s:

✓ Informatie over mijn praktijk,
✓ Lees hier meer over mij,
✓ Mijn werkwijze en tarief,
✓ Lees hier de reviews van mijn cliënten.

Neem gerust contact met me op. Ik help je graag.


De Mentaal Consulent IconDe Mentaal Consulent

5,0 23 reviews


Het kennismakingsgesprek is gratis

Een afspraak om vrijblijvend kennis te maken plan je eenvoudig zelf. Op die manier kun je, zonder ergens aan vast te zitten, voor jezelf bepalen of je je prettig voelt in mijn praktijk.