Burn-out en overspannenheid

Waarschijnlijk lees je deze pagina omdat je voor je gevoel teveel stress ervaart. Misschien ben je bang dat deze stress uiteindelijk voor een burn-out of overspannenheid zal zorgen, of vraag je je af of je wellicht al een burn-out hebt. Bottom line is: je voelt je niet fijn en het is eigenlijk tijd om daar wat aan te doen. De Mentaal Consulent biedt in Gouda hulp bij je burn-out.

De Mentaal Consulent biedt in Gouda hulp bij je burn-out.

Wat is een burn out?

Een burn-out en overspannenheid hebben te maken met een te lange periode van stress. De overspannenheid die vooraf gaat aan een burn-out is meestal wat minder goed zichtbaar. Je kunt overspannenheid bijvoorbeeld makkelijk verwarren met vermoeidheid en bedenken dat je een keer goed gaat uitslapen.
Als je eerlijk bent tegen jezelf dan weet je vaak wel dat er iets niet helemaal goed gaat. Je weet misschien alleen niet goed wat. Als je dat wel weet moet je dit ook nog kunnen veranderen. Bovendien moet je door; je baas geeft je de zoveelste deadline, je kinderen moeten naar school gebracht, andere sociale verplichtingen vragen de nodige aandacht en sporten is al een tijdje niet gelukt.


Wanneer is het tijd om er iets aan te doen?

Ik denk dat het belangrijk is dat je de signalen die je ervaart altijd serieus neemt. Niet pas wanneer je helemaal vastloopt, maar liever een stuk eerder. Het is heel normaal dat je in eerste instantie denkt dat het bij jou wel zal meevallen, of dat het vanzelf wel weer overgaat na zo’n drukke periode. Gelukkig klopt dat ook regelmatig.

Maar ben je daar op de lange termijn wel mee geholpen? Als het je nu overkomt, kan dat over een tijdje weer gebeuren. En wat ook regelmatig bij mensen voorkomt is dat die drukke perioden zich voor je gevoel steeds sneller opvolgen. Een kort traject van gemiddeld 4 gesprekken kunnen je helpen om beter om te gaan met stress. Zo voorkom je wellicht die burn-out, en de bijbehorende langere periode, om er weer bovenop te komen.

Soms is het moeilijk om voor jezelf toe te geven dat je ergens hulp bij nodig hebt. Dat is heel begrijpelijk en komt bij veel mensen voor. De Mentaal Consulent biedt in Gouda hulp bij je burn-out en kennismaken is gratis en vrijblijvend. Je zult zien dat voor jezelf  toegeven dat je even hulp nodig hebt helemaal niet zo vervelend of zwak is. Je kiest op dat moment namelijk voor jezelf en dat is juist heel sterk! Bedenk ook dat je er juist beter voor anderen kunt zijn als het goed met je gaat.


Symptomen van een burn-out en overspannenheid

Onderstaande symptomen van burn-out en overspannenheid zijn slechts een greep uit de dingen die je kunt ervaren als gevolg van een burn-out of. Mocht je jezelf in meerdere voorbeelden herkennen? Dan is het een goed idee om hiermee aan de slag te gaan. Als je twijfelt of jouw klachten door een burn-out of overspannenheid komen mag je altijd contact opnemen om even te overleggen.

 • Moeite met concentreren
 • Lichamelijke klachten zoals; vermoeidheid, hoofdpijn, maagklachten, hartkloppingen, keelklachten
 • Veel piekeren
 • Prikkelbaarheid: snel emotioneel reageren, niet tegen drukte of herrie kunnen
 • Problemen met slapen of juist alleen maar willen slapen
 • Besluiteloos zijn
 • Je onzeker voelen
 • Een lage zelfwaardering
 • Angstig zijn en paniekklachten
 • Jezelf neerslachtig, somber voelen
 • Je snel opgejaagd voelen, alles is je teveel, (onverwachte) gebeurtenissen kunnen veel spanning geven
 • Wantrouwend zijn 

Hoe leer ik beter met mezelf en de situatie omgaan?

Deze vraag staat voor mij centraal bij stress, burn-out en overspannenheid. Het is namelijk heel belangrijk dat je leert toegeven dat het even niet zo goed gaat en dat je gaat begrijpen hoe dat komt. Samen onderzoeken we waarom je teveel stress ervaart en wat je kunt doen om de situatie voor jezelf te verbeteren. Hoe fijn zou het zijn om weer meer energie te hebben en om een positieve kijk op dingen te ervaren!?


Neem de tijd voor jezelf

De meeste mensen genezen, met de juiste begeleiding, goed van een burn-out. Het kost echter vaak wel wat tijd. Deze tijd is echt nodig en het is goed als je jezelf deze tijd ook gunt.


Zoek je in Gouda hulp bij je burn-out? Zou je willen weten wat ik voor jou kan betekenen? Of wil je liever eerst vrijblijvend kennismaken? Neem dan gerust contact met me op, dan nemen we even de tijd om te bekijken hoe we het beste te werk kunnen gaan.

Burn-out en overspannenheid