HSP coach

Wat betekent HSP zijn?

Zoek je hulp bij je hooggevoeligheid van een HSP coach in Gouda? De Mentaal Consulent is een ervaren HSP coach én zelf HSP. Lees hier meer over mij.

HSP staat voor High Sensitive Person. Over het algemeen kun je stellen dat bij hoogsensitieve mensen de zintuigen meer en vaker op scherp staan. De hersenen werken net even anders en informatie wordt dieper dan bij de gemiddelde mens verwerkt. Hierdoor raken HSP’s sneller overprikkeld en hebben ze meer tijd nodig om dingen te verwerken.

Tegelijkertijd zul je dingen ook grondiger overdenken. Ook hebben HSP’s vaak sneller en beter in de gaten hoe de ander zich voelt.

Hoogsensitieve mensen denken in eerste instantie vaak dat ze de enige zijn met de problemen die ze ervaren en vragen zichzelf regelmatig af: Waarom heb ik dit nou?


Hooggevoeligheid is geen aandoening

HSP’s stuiten wel vaker op onbegrip uit de omgeving. Want: “Waarom wil je nou niet mee naar dat superleuke feest?” Of: “Waarom wil je liever maar 1 afspraak per weekend plannen?” Of: “Waarom zeg je zo vaak op het laatste moment af?” Dit komt omdat hoogsensitieve mensen sneller overprikkeld raken en op zo’n moment eigenlijk niets liever willen dan stilte en rust om zich heen. Juist omdat de zintuigen zoveel gevoeliger zijn is dat overprikkeld raken bij HSP’s sneller en vaker het geval.

Het onbegrip uit je omgeving kan ook voortkomen uit het feit dat jou andere dingen opvallen dan anderen. Wanneer je een observatie deelt en er is niemand die het ook zo ziet kan dat best eenzaam voelen.

Ervaren HSP Coach in Gouda.

Hoe vaak komt hoogsensitiviteit voor?

We schatten dat 15 – 20% van de mensen hooggevoelig is. We zien bij onderzochte diersoorten vergelijkbare percentages.
Onze maatschappij is hier echter nauwelijks op ingericht. We verwachten veel van elkaar en gaan ervan uit dat iedereen alle gebeurtenissen wel zo ongeveer op dezelfde intensiteit beleeft. Als je bedenkt dat minstens 80% van de mensen dus niet hoogevoelig is lijkt dat aan de ene kant ook wel logisch. Aan de andere kan laat het gevolg voor de HSP zich raden.

Hooggevoelig zijn is overigens geen aandoening of afwijking. Het is een persoonlijke eigenschap met nadelen, maar zéker ook voordelen.


Hoe weet je dat je HSP bent?

Er zijn op internet een aantal vragenlijsten te vinden die lijken te helpen bij het bepalen of je hooggevoelig bent. Deze vragenlijsten zijn niet allemaal even betrouwbaar en kunnen zelfs een verkeerde uitslag geven. Een ervaren professional kan je helpen om met wat meer zekerheid te bepalen of je hoogsensitief bent en wat specifiek voor jou een goede strategie is om ermee om te gaan.

Weten dat je een HSP bent kan helpen om een naam te kunnen geven aan de problemen die je ervaart. Het maakt het makkelijker om uit te leggen aan mensen in je omgeving en je kunt beseffen dat je zeker niet de enige bent. De Mentaal Consulent is HSP coach in Gouda. Vraag me dus gerust naar de mogelijkheden om jouw specifieke vragen of problemen samen eens nader te onderzoeken.


Wat kun je doen als je last hebt van je hoogsensitiviteit?

Wanneer je alleen maar last hebt van de je hoogsensitiviteit en snel overprikkeld raakt kan iedereen zich voorstellen dat je niet zo blij bent met deze eigenschap. Als je echter leert omgaan met de nadelen én daarnaast de voordelen weet in te zetten in je dagelijks leven wordt de balans al een stuk beter.

Hooggevoelig zijn is een eigenschap, bovenop al je andere persoonlijkheidskenmerken. Een persoonlijke begeleiding is belangrijk, omdat niet alleen je hooggevoeligheid maar je complete set karaktereigenschappen jou maakt tot wie je bent.


Vind een HSP coach in Gouda

Om overzicht te creëren en om alles even rustig te kunnen bekijken raad ik je de volgende pagina’s aan:


De kennismaking is gratis

Zoek je een HSP coach in Gouda? Of zou je willen weten of jij hoogsensitief bent en hoe jij het beste om kunt gaan met je eigenschap? Neem gerust contact met me op. Dan bekijken we wat voor jou de beste aanpak is.


5,0 13 reviews

HSP coach