Wat is een Toegepast psycholoog

Het is gek, maar in Nederland mag iedereen, ook zonder opleiding, zichzelf psycholoog noemen. Dit is voor cliënten uiteraard helemaal niet wenselijk omdat je daardoor niet weet of iemand wel gedegen is opgeleid. Daarnaast zijn er vele soorten psychologen en psychotherapeuten. Vandaar dat ik mijn bedrijfsnaam zorgvuldig heb uitgekozen en altijd vermeld dat ik coach en toegepast psycholoog ben en uitleg: Wat is een toegepast psycholoog?


Wat is een toegepast psycholoog?

Een toegepast psycholoog is iemand die psychologische principes en theorieën gebruikt om mensen te helpen. Veel wetenschappelijk opgeleide psychologen werken niet aan onderzoek, maar met patiënten. Hier gebruiken zij dus ook psychologische kennis om vraagstukken op te lossen en processen te optimaliseren. Zij passen dus ook psychologie toe, maar zijn doorgaans hoger theoretisch opgeleid.

Een zelfstandig toegepast psycholoog wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Ook zal een toegepast psycholoog geen formele DSM-5 diagnose stellen.
Ik vind dat er in Nederland best een groter beroep mag worden gedaan op de toegepast psychologen. De huidige wachtlijsten in de GGZ zijn zodanig dat dit echt de overweging waard is. Ook een (gedeeltelijke) vergoeding door de basis zorgverzekering zal hieraan kunnen bijdragen.

Wat is een toegepast psycholoog? De Mentaal Consulent.

Iemand die is opgeleid tot toegepast psycholoog heeft vele mogelijkheden. Je kunt als coach aan de slag en mensen die hun proces zelf kunnen dragen psychologische hulp bieden. In de praktijk zul je als cliënt misschien weinig verschil merken, maar door het zo te benoemen hoop ik dat het duidelijk is wat je van mij kunt verwachten.


Kan ik je ergens bij helpen?

Zoek je een coach of psycholoog in Gouda en zou je willen weten wat ik voor jou kan betekenen?

Overzicht van de belangrijkste pagina’s:

✓ Informatie over mijn praktijk,
✓ Lees hier meer over mij,
✓ Mijn werkwijze en tarief,
✓ Lees hier de reviews van mijn cliënten.

Neem gerust contact met me op. Ik help je graag.


De Mentaal Consulent IconDe Mentaal Consulent

5,0 20 reviews


Het kennismakingsgesprek is gratis

Een afspraak om vrijblijvend kennis te maken plan je eenvoudig zelf. Op die manier kun je, zonder ergens aan vast te zitten, voor jezelf bepalen of je je prettig voelt in mijn praktijk.